Onze vermelding op https://www.keurmerk.info
    • Lees deze informatie aandachtig door voor het beste resultaat. U bepaalt hiermee de juiste lijm voor de aanwezige ondergrond.

Lijmwijzer Vliesbehang (fotobehang)

Bepaal hier de juiste lijm voor het aanbrengen van vliesbehang op de bij u aanwezige ondergrond.

Ondergrond Wandbekleding
Vliesbehang
beton
dibond
formica
gipswerk
glas
kunststof
MDF
metaal
pleisterwerk
sauswerk
stucwerk
trespa
vinyl behang
Kleur Lijmsoort
Gebruik standaard behang voor vliesbehang. Het product is verkrijgbaar bij uw bouwmarkt.
Gebruik een 2-componenten Polyurethaanlijm, bijvoorbeeld van Bison. Informeer bij uw bouwmarkt.

Algemeen

Absorberende ondergronden

Beton, gips, pleister-, saus- en stucwerk.

Naar boven

Niet absorberende ondergronden

Dibond, formica, glas, kunststof, MDF (geschuurd, geplamuurd en gegrond), metaal, trespa en vinyl behang.

Naar boven

Voorbereiding ondergrond

Voor het beste eindresultaat geldt dat de ondergrond geheel vlak moet zijn. Eventuele oneffenheden, zoals naden, gate en scheuren, dienen te worden weggewerkt (plamuren, glad maken en schuren).

Sterk zuigende ondergronden zoals o.a. gips, beton en pleisterwanden moeten worden voorbehandeld. Wij raden aan dergelijke ondergronden altijd voor te strijken met primer.

De ondergrond dient verder droog, schoon, vast, stof- en vetvrij en egaal van kleur (in een lichte kleur) te worden zijn voordat het vliesbehang (fotobehang) wordt aangebracht.

Controleer het vochtgehalte van de wand. Dit mag niet hoger zijn van 4%.

Schimmel en vochtplekken moeten verholpen zijn, voordat men begint met het aanbrengen van de lijm.

Voorbereiding van veel voorkomende ondergronden:

  • Stucwerk moet volledig droog zijn en vervolgens behandeld worden met een geschikt voorstrijkmiddel
  • Beton moet voorzien worden van stucwerk, omdat in beton vaak luchtgaten zitten waardoor luchtbellen kunnen ontstaan in het behang. Na volledig uitdroging van het stucwerk dient u de ondergrond voor te behandelen met primer.
  • MDF ondergrond moet geplamuurd, geschuurd en gegrond te worden (bijvoorbeeld met acrylverf). Hierdoor wordt de zuigkracht van de ondergrond opgeheven en heeft u te maken met een niet absorberende ondergrond.

Een poreuze ondergrond kan veel lijm absorberen, waardoor er geen goede hechting ontstaat. Het voorlijmen of voorstrijken om een onregelmatige of te sterke zuigkracht van dergelijke wanden op te vangen, is slechts een kleine inspanning in vergelijking met de problemen of het meerwerk die anders later kan ontstaan (agv het loslaten van de wandbekleding).

De zuigkracht van de wand kunt u testen door met een plantenspuit water op de muur te spuiten. Druppelt het water van de wand, dan is deze zwak of niet zuigend. Is het water na 5 minuten verdwenen, dan heeft u een normaal zuigende wand. Indien het wat al na 5 minuten volledig is verdwenen, dan is dit een sterk absorberende wand. Deze dient u eerst met primer voor te behandelen.

Wij adviseren zuigende ondergronden altijd voor te strijken!

De informatie, zoals in dit document gespecificeerd, is gebaseerd op nauwkeurige laboratoriumtesten en beschikbare praktijkervaring. De informatie is niet bindend, wat over het algemeen ook geldt voor eventuele praktische technische ondersteuning, verbaal of geschreven, doordat, gezien de grote verscheidenheid aan toepassingen en gebruiken, inclusief die van derde partijen, wij geen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Analyse resultaten en alle informatie aangaande de staat en stabiliteit van onze producten zijn slechts richtlijnen zonder verplichting van onze kant, tenzij deze specifiek schriftelijk zijn gegeven. Zij zijn tevens geen garantie voor specifieke eigenschappen.

Wij adviseren dat de klant de geschiktheid van onze producten test, wat betreft de beoogde toepassing en gebruikte techniek door uitvoerige testen. Naast het bovenstaande, zijn onze algemene verkoop-, leverings-, en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Naar boven